Zwarte Pieten

Ik heb hier een paar jaar geen woord (met roet) aan vuil gemaakt, maar:De piet houden zoals hij altijd was lijkt me geen optie. Het komt niet van het roet, want waarom hebben ze allemaal kroeshaar en rode lippen, en waarom is de helft bruin in plaats van zwart? Het is geen meningskwestie die nog uitgevochten kan worden: Het is gewoon racistisch. Punt. Daar zouden we als land vanaf moeten willen.

Een piet die roet in zijn of haar haar heeft en roet op z’n gezicht, in grove vlekken, maar geen oorbellen, kroeshaar of rode lippen, is dan dus zwart omdat hij door de schoorsteen komt en omdat hij stiekem door de nacht sluipt, en zwart de kleur van de nacht is. Een soort camo. Als Ninja’s die cadeau’s brengen. Daarom hebben ze ook die nacht camouflage bij mensen die geen schoorsteen hebben. Daar is dan, lijkt mij, niks racistisch aan, omdat het geen enkel raakpunt meer heeft met het racistische beeld van de knecht: Geen egaal zwarte of bruine huidskleur, geen rode lippen, kroeshaar en/of oorbellen.

De kleurenpiet is ten eerste een esthetisch falen (want het is minder spannend met al die felle kleuren door elkaar, en lijkt meer op een clown, en we willen toch juist van dat domme stuntelkarakter af? En waarom is dat stuntelkarakter eigenlijk een probleem als ze allemaal oranje zijn? Of voelt Willem Alexander zich dan beledigd?) en ten tweede hebben die vaak nog steeds kroeshaar (in een felle kleur) en gekleurde lippen. Eigenlijk hebben die kleurenpieten dus meer gemeen met het racistische stereotype beeld dan de roetvegen piet. Het is namelijk nog steeds een knecht met kroeshaar en oorbellen, je hebt alleen de kleur veranderd. In plaats van luisteren naar mensen die moeite hebben met een racistische traditie, en het concept aan te passen tot iets dat wel werkt voor zoveel mogelijk mensen, ben je met de kleurenpiet het gewoon groen aan het maken en hoop je dat ze het dan maar niet meer doorhebben. Dat is geen oplossing, maar gewoon een visueel onaantrekkelijk uitstel van executie. Bovendien schaadt je dan de mythologie, omdat er niet op een leuke en goede manier te verklaren is waarom er allemaal mensen rondlopen wiens gezichten roze en blauw zijn, of erger nog: Die een wafelijzer afdruk in hun gezicht hebben. Zijn die gebrandmerkt ofzo? Dat klinkt ook als een slaaf eigenlijk.

Wil dit feest ontsnappen aan de (terechte) controverse dan zie ik eigenlijk maar twee lange termijn oplossingen: Heel Sinterklaas afschaffen, of gaan voor een roetvegen-piet zonder kroeshaar, zonder rode lippen en zonder oorbellen. Die zijn kleur heeft van de schoorsteen en als camouflage in de nacht. Spannend, visueel interessant, verklaarbaar, nog steeds zwart en niet meer racistisch.

Author: Thijs

Dutch writer and film director who still believes in robots and thinks that Greedo shot first.